Πολυμορφικός Καθρέπτης

 

Η έννοια της Πληροφορίας με αφορμή τη μουσική 

{Χρηστικό αντικείμενο}

 

Πολυμορφικός καθρέπτης

Η αφορμή για την εγκατάσταση αυτή είναι η μουσική του Ανέστη Λογοθέτη, ο οποίος με το προσωπικό του σύστημα πολυμορφικής σημειογραφίας πέτυχε τον ελεγχόμενο αυτοσχεδιασμό των εκτελεστών της ίδιας παρτιτούρας οπότε κάθε συναυλία ήταν διαφορετική. Ο θεατής που εισέρχεται στην εγκατάσταση άθελά του ανάβει το φωτισμό κι έτσι μπορεί να δει διασπαστικά αλλά συγχρόνως πολλές φορές τον εαυτό του στην επιφάνεια των CD. Ως προς την έννοια της πληροφορίας το CD είναι το χρηστικό αντικείμενο που εμεις εγγράφουμε πληροφορίες.

 

Εγκατάσταση

Διαστάσεις: Μεταβλητές

Υλικά: Σωλήνες μορφής 3.5 x 2 cm, λαμαρίνα 7 mm,  CD,  βενζινόκολλα,  λάμπες LED,  2 ηχεία, 3 ηχεία δόνησης,  ανοξείδωτη λαμαρίνα πάχους 0,6mm,  φελιζόλ,  Ξύλο,  1 λαπάτσα 1cm,  3 ναυτικά 700 kg, 2 τεντωτήρες 800 kg,  ντίζα 2.5 cm,  2 ροδέλες 1 cm, παξιμάδια για 1 ιντζα, 6 στριφώνια , ηχοσύστημα, ενισχυτής μπάσων,  αισθητήρας φωτός.

 

Ανέστης Λογοθέτης

Γεννήθηκε (1921)στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας από Έλληνες γονείς. Τα έτη 1934-42 έζησε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Βιέννη όπου φοίτησε στο τμήμα πολιτικών μηχανικών. Το 1944-52 σπουδάζει μορφολογία και σύνθεση. Το 1960 πήρε το βραβείο Koerner και το 1963 μοιράστηκε με τον Ξενάκη το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού σύνθεσης του Αθηναϊκού τεχνολογικού Ινστιτούτου με το έργο Μεσουράνηση. Πέθανε στη Βιέννη το 1994.

Μερικά έργα:

  • Όπερες: Η κρίση του Πάρι στο Παρίσι, Δαιδάλεια, Από τι είναι η πέτρα του Σισύφου
  • Ραδιοφωνικές όπερες: Νεκρολόγιο, Πεταλούδες,Αναστάσεις, Πάρτυ εντόμων
  • Έργα για ορχήστρα: Συσσώρευση για βιολί και ορχήστρα, Συντονισμός, Μεσουράνηση, Μαίανδρος, Ολοκλήρωση, Διάχυση
  • Έργα για όργανα σόλο: Καταρράκτης, Καταλύτης, Υδρόγειος για φλάουτο
  • Ηλεκτρονικά έργα: Φαντάσματα, Στοχασμός, Κυκλώπεια
  • Φωνητική μουσική: Ποταμοί της Στυγός, Αχαίρων ΙΙΙ, Πυριφλεγέθων, Κυριαρχικό τραγούδι για εκκλησιαστικό όργανο & φωνή