Η έννοια της Πληροφορίας με αφορμή τη μουσική
{Γενετικές Πληροφορίες}
Μυστήριο
Η αφορμή για την εγκατάσταση αυτή είναι η μουσική του Γιάννη Χρήστου “Μυστήριο” που αναφέρεται σ’έναν μύθο της Αιγύπτου. Όμως μυστήριο θεωρώ την ίδια την ζωή. Είμαστε όμοιοι, όχι πανομοιότυποι, τα τέσσερα στοιχεία του γονιδιώματος (Α=Αδενίνη, Τ=Θυμίνη, G=Γουανίνη, C=Κυτοσίνη) υπάρχουν σ’όλους μας, στον άνδρα και στην γυναίκα, κι ενώ είμαστε δισεκατομμύρια στη γη εκείνα μας αυτοκαθορίζουν. Στην εγκατάσταση αυτή υπάρχουν οι γενετικές μας πληροφορίες.
Γιάννης Χρήστου
Ο Γιάννης Χρήστου γεννήθηκε το 1926 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το 1930-38 φοίτησε σε αγγλικό δημοτικό σχολείο της Αλεξάνδρειας. Το 1938-44 φοίτησε σε αγγλικό κολλέγιο (Βικτώρια)Αλεξάνδρειας. Έκανε μαθήματα πιάνου με την πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ. Συμπλήρωσε τη μόρφωσή του κυρίως στην Αγγλία στο Καίμπριτζ με Σπουδές στη φιλοσοφία. Παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, σύνθεση με τον Χανς Φερντινάντ Ρέντλιχ μαθητή του Α.Μπεργκ. Το 1956 παντρεύτηκε την θηρεσία Χωρέμη ποιήτρια. Το 1960 οριστική εγκατάσταση στην Ελλάδα. Το ετος 1970 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα επιστρέφοντας στο σπίτι του μετά από γιορτή που είχε οργανώσει για τα γενέθλιά του. Το αυτοκίνητο οδηγούσε η γυναίκα του η οποία πέθανε 10 μέρες μετά το δυστύχημα.
Μερικά έργα: Μουσική του φοίνικα, 6 τραγούδια σε ποίηση Eliot, λατινική λειτουργία, Προμηθευς δεσμώτης, Πέρσαι, βάτραχοι, η κυρία με την στριχνίνη, αναπαραστάσεις, εναντιοδρομία.
Μυστήριο (ορατόριο=μουσική γραμμένη για θρησκευτικά, μυθολογικά κείμενα).
Τα εναρκτήρια κείμενα είναι σκαλισμένα στα τοιχώματα του τάφου του Φαραώ Σέτι του 1ου.
Η δράση ξετυλίγεται στον Αδη (που ονομάζεται στα αιγυπτιακά Τυat). Μέσα στον Τυαt κυλούσε ένας ποταμός (παρόμοιος με τον Νείλο) με κατοίκους και στις 2 όχθες του, που χωρίζονταν σε 12 υποδιαιρέσεις. Ανάμεσα τους περνούσε τη νύχτα ο θεός Ρα (Ήλιος) ταξιδεύοντας με την λέμβο του. Όταν ο Ρα βρίσκεται στον κάτω κόσμο οι κάτοικοι προσπαθούν, πέφτοντας σα σμάρι στις 2 πλευρές της λέμβου, να πουν τις μαγικές λέξεις της Δύναμης για να σωθούν από τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Αλλά ο Ρα πετυχαίνει να πει σωστά τις λέξεις και έτσι όλα ξαναγυρίζουν στην παγωμένη αδράνεια του θανάτου.